‘Manon Lescaut’: het operajuweel van Puccini

De Italiaanse componist en organist Giacomo Puccini (1858-1924) is vooral beroemd geworden door de prachtige opera’s die hij heeft geschreven, zoals ‘La bohème’, ‘Tosca’ en ‘Madama Butterfly’. Naast opera’s bestaat zijn oeuvre uit kamermuziekstukken en composities voor piano, voor orgel, voor koren en voor (harmonie)orkesten. Bovendien schreef hij enkele missen en cantates.

‘Manon Lescaut’ in première

De opera waarmee Puccini als componist internationaal doorbrak was het meesterwerk ‘Manon Lescaut’, zijn derde theatermuziekstuk dat hij in 1892 heeft geschreven. Deze opera ging op 1 februari 1893 in première en vond destijds plaats in het Teatro Regio in Turijn. Om deze première mee te maken was het nodig om een plek te reserveren in het betreffende theater.

Tegenwoordig is het mogelijk om een operapremière rechtstreeks bij te wonen vanuit de huiskamer dankzij de beschikbare opera online streams. In de wereld van de sport is UnibetTV streaming inmiddels erg populair geworden, vooral nu de wedstrijden niet vanaf de tribunes kunnen worden bekeken. Maar ook in de wereld van de klassieke muziek wordt momenteel dankbaar gebruik gemaakt van streams.

Manon Lescaut, door de jaren heen vertolkt door verschillende sopranen

Het theatermuziekstuk ‘Manon Lescaut’ is een lyrisch drama dat zich ontvouwt rond hoofdrolspeelster en sopraan Manon Lescaut. De opera is nog vele malen uitgevoerd door diverse zangers en zangeressen. Zo werd de hoofdrol van Manon Lescaut door de jaren heen vertolkt door onder meer de sopranen Felicia Albanese (1913-2014), Maria Callas (1923-1977) en Mirella Freni (1935-2020).

De gevierde en meest gevraagde sopraan van dit moment is Kristine Opolais (1979) uit Letland. Zij heeft enkele jaren geleden de hoofdrol van Manon Lescaut in de gelijknamige opera voor haar rekening genomen. De Duitse tenor Jonas Kaufmann (1969) vertolkte de mannelijke hoofdrol van Cavalier Des Grieux, die op slag verliefd wordt op Manon. Des Grieux kan haar echter niet geven waarnaar zij verlangt. Het muziektheaterstuk heeft een tragisch einde.