Wie zijn wij

Op hannedeneire.be willen we je graag meenemen in de wondere wereld van componisten en orkesten in de breedste zin van het woord. Muziek is tegenwoordig immers bijna overal en kan ontzettend sfeerbepalend zijn. We zijn zelf in de loop der jaren dan ook erg geïnteresseerd geraakt in de psychologie achter muziek. Hoe kan het bijvoorbeeld dat het kijken van een film zonder achtergrondmuziek een compleet andere uitwerking op je geest kan hebben dan een scène met achtergrondmuziek. Er is niet voor niets een reden dat er bij de ondertiteling voor doven en slechthorenden ook altijd vermeld wordt dat er “spannende muziek” of een “olijk deuntje” wordt afgespeeld. Over dergelijke dingen denken we dus na, en we willen je dan ook graag deel laten worden van onze gedachtespinsels.

Componisten

Het begrip componist is erg breed. Althans, het betekent natuurlijk maar één ding, namelijk een persoon die muziek componeert. Maar over wat voor soort muziek het dan precies gaat is uiteindelijk niet rechtlijnig en op zijn zachtst gezegd zeer breed te noemen. De meeste mensen zullen bij het horen van de term ‘componist’ doorgaans al snel denken aan Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert of eender welke befaamde klassieke muziek componist. Maar ook in deze moderne tijd zijn er heel wat talentvolle componisten. Zij maken de mooiste en meeslependste muziek voor onder andere soundtracks van films, achtergrondmuziek voor computergames en ga zo maar door. Wij weiden op onze website dan ook uit over componisten in de breedste zin van het woord.

Orkesten

Evenals bij de term componist heeft de term orkest in feite maar één betekenis, maar kan het in vele vormen tot uiting komen. Het hangt hierbij niet enkel af van het soort muziek dat een orkest speelt, maar ook van de samenstelling en de grootte van het orkest. Het bandje op de bruiloft van je tante mag je dan ook gewoon orkest noemen, ondanks dat de meeste mensen sneller zullen denken aan een bombastisch symfonieorkest. Alle soorten en maten orkesten hebben echter één ding gemeen. Althans, dat wil zeggen als het een kwalitatief goed orkest betreft. Ze bezitten een ongeëvenaarde symbiose en weten feilloos op elkaar in te haken. Dit stipt dan ook direct de moeilijkheidsgraad aan van het assembleren van een goed en solide orkest. Over dergelijke onderwerpen blijven we dan ook constant nadenken. Dit is exact de reden dat we deze pagina hebben opgezet. Zodat we andere mensen ook aan het nadenken zetten over deze vormen van amusement en ontspanning.